#76
Fără categorie13 minute • Ana-Maria Udriște • 01 martie 2022
Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Dacă vrei să iei o pauză de la social media, mass-media și toate canalele de știri, este ok să o faci.
E prima săptămână din martie și chiar dacă nu ne mai stă gândul la mărțișoare, e bine să privim spre viitor și să avem speranța că lucrurile vor fi mai bune.
Ți-am pregătit un newsletter lung, din domenii variate, care să mai spargă din știrile pe care le auzi zilnic. Salvează-l, mai deschide-l când ai timp și citește-l în liniște.
⚖️ juridic
- Estée Lauder a suspendat un director din cauza unei postări pe Instagram „care conținea insulte rasiale și glume despre Covid”.
- Rusia intenționează să „elimine” conducerea ucraineană și să instaleze un nou guvern în țară. Oficialul anonim a declarat reporterilor că invazia rămâne în „faza inițială”, adăugând că majoritatea trupelor ruse nu au intrat încă în Ucraina. Cele mai multe lupte au avut loc în orașe mari, în special în Harkov, care are o populație de 1,4 milioane de locuitori. Trupele ruse au capturat, de asemenea, Aeroportul Internațional Antonov, care se află la 15 minute în afara capitalei Kiev.
- Orașul italian Florența strânge fonduri pentru a-i ajuta pe pensionarii din oraș să-și plătească facturile. Programul „Adopt-a-Bill” este conceput pentru a ajuta pensionarii să plătească facturile la gaz și energie pe fondul creșterii prețurilor la energie. Iar în România prețurile la utilități escaladează cât vezi cu ochii și te plimbi de colo, colo ca să rezolvi ceva.
- Premierul britanic Boris Johnson pune capăt tuturor restricțiilor de coronavirus rămase în Anglia. Persoanele care au COVID-19 nu vor mai fi obligate să se autoizoleze, deși vor fi totuși încurajate să rămână acasă atunci când sunt bolnave. Guvernul lui Johnson încetează, de asemenea, sprijinul financiar suplimentar pentru cei care lipsesc de la muncă din cauza COVID-19. El a spus Camerei Comunelor că țara va trece „de la restricțiile guvernamentale la responsabilitatea personală” și va încerca să gestioneze virusul așa cum face cu alte boli transmisibile comune.
- Președintele Biden a nominalizat-o pe Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă. Dacă va fi confirmată, ea va deveni prima femeie de culoare care va participa la Curte.
- Patreon închide o campanie de strângere de fonduri pentru o organizație nonprofit care folosește donații pentru a cumpăra și distribui echipamente pentru soldații ucraineni. Fundația Come Back Alive nu a primit bani de pe pagina sa Patreon din 2014, dar sute de mii de dolari s-au turnat după invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul acestei săptămâni. Folosirea fondurilor donate pentru achiziționarea de arme sau echipamente militare reprezintă o încălcare a politicilor Patreon, a scris site-ul într-o postare pe blog, adăugând că toate fondurile din contul Come Back Alive vor fi returnate celor care au donat.
- Irlanda va ridica cerințele de viză pentru ucrainenii care doresc să intre în țară. Era singura țară din UE care cerea vize.
- Columbia legalizează avortul până la 24 de săptămâni; devine a patra țară latino-americană care legalizează procedura fără restricții până la un anumit stadiu al sarcinii.
- Cine decide dacă un AI este viu?
Legat de conflictul Rusia – Ucraina
- Te poate înrola în armată? În ce condiții?
- Ce înseamnă lege marțială?
- Războiul Rusia – Ucraina poate fi invocat drept forță majoră pentru a suspenda contractele?
- Ce este un război?
- De cine se judecă crimele de război?
🕵️ interesante
- Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au avut cele mai mici audiențe.
- Un nou studiu a constatat că viața chiar poate trece prin fața ochilor noștri în momentele dinaintea morții. Oamenii de știință monitorizau undele cerebrale ale unui bărbat de 87 de ani când acesta a avut un atac de cord mortal. În cele 30 de secunde înainte și după atacul de cord, undele cerebrale ale bărbatului au arătat modele similare cu cele afișate atunci când mintea visează sau se gândește la amintiri.
- Autoritatea europeană de fotbal, UEFA, urmează să mute finala Ligii Campionilor din 2022 de la Sankt Petersburg, după invazia rusă a Ucrainei.
- Nu o să mai avem o ediție de Call of Duty anul astă, pentru că se dă skip până anul viitor. E prima oară când se întâmplă asta din 2014 încoace.
- Consecințele economice ale invaziei din Ucraina.
- Camera Reprezentanților din Florida a adoptat controversatul proiect de lege „Nu spuneți gay” (nr. Dont Say Gay), care ar putea limita discuțiile pe subiecte LGBTQ+ în școli, permițând în același timp părinților să dea în judecată districtele școlare despre care consideră că încalcă noile reguli.
- Lingviștii criminaliști au folosit o tehnica AI pentru a identifica dezvoltatorul de software sud-african Paul Furber si candidatul la Congres Ron Watkins ca fiind probabili scriitori originali din spatele mișcării conspirației QAnon, potrivit unui raport al New York Times. O echipă din Franța a alimentat postările pe rețelele sociale printr-un sistem AI pentru a încerca să găsească modele identificabile în scris. Așa-numita abordare „stilometrie” AI este similară cu modul în care un sistem de recunoaștere facială învață trăsăturile biometrice ale unei persoane.
- Citește acest documentar despre o companie fake care a păcălit oameni reali să lucreze pentru ea. Madbird este o companie de design fals condusă de un influencer al rețelelor sociale. Avea zeci de angajați adevărați în întreaga lume, dar cea mai mare parte a companiei era compusă din oameni care lucrează acolo gratuit în speranța de a câștiga în cele din urmă bani după realizarea unor proiecte mari. Madbird a enumerat persoane care nu aveau nicio asociere cu compania ca membri seniori pe site-ul său web și și-a completat apelurile Zoom cu angajați falși. A folosit o adresă falsă din Londra ca birou.
- Britney Spears își scrie memoriile pentru 15 milioane de dolari.
- Cum răspunde creierul tău atunci când cânți.
- Stațiile de metrou din Kiev au fost construite pentru a fi folosite în cazul unei invazii. Iar acum tocmai pentru asta sunt folosite.
- Băncile canadiene au înghețat acum 7.8 milioane de dolari din peste 200 de conturi bancare în legătură cu puterile din starea urgență utilizate de guvernul Trudeau pentru a pune capăt protestelor împotriva restricțiilor și mandatelor COVID-19.
- Ikea este cel mai mare proprietar privat de teren din România, cumpărând păduri pentru lemn.
- Oamenii de știință au găsit dovezi ale unui vechi continent care se afla între Europa și Asia în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani; numită Balkanatolia, masa de uscat a fuzionat în cele din urmă cu ambele continente.
- FIFA și UEFA suspendă toate cluburile de fotbal din Rusia de la competiții.
- Germania duce la 2% din PIB bugetul pentru apărare.
🛒 e-commerce
- LVMH e posibil să achiziționeze Ralph Lauren.
- Unii au făcut reclame în direct în cadrul transmisiilor televizate cu reportaje din Kiev. Și nu a fost bine.
- Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a cerut companiilor de livrare de alimente să-și reducă comisioanele pentru a ajuta restaurantele să-și reducă costurile de operare. NDRC nu a specificat cât de mult ar trebui să reducă comisioanele firmele de livrare a alimentelor. Iar în România, comisioanele ajung chiar și la 35-40%.
- Pepsi lansează Cola-Nitrogren care e mai slabă decât o răcoritoare obișnuită.
🤳 social media
- Aplicația de social media a lui Trump a ajuns în appstore.
- Instagram elimină limita de 30 de minute pe zi pe care să le petreci în aplicație.
- Meta anunță noi restricții pentru frame-urile de la imaginile de profil de pe Facebook.
- Facebook a lansat Facebook Reels. Pentru că nu erau de ajuns pe Instagram. Meta a spus, de asemenea, că Reels este formatul de conținut cu cea mai rapidă creștere „de departe”, menționând că videoclipurile reprezintă acum jumătate din timpul petrecut de oameni pe Facebook și Instagram.
- Snapchat adaugă o funcție de Live Location pentru a permite utilizatorilor să fie în siguranță. Eeer … ok.
- Youtube implementează o funcție prin care vei avea un cerc colorat atunci când ești live, exact ca pe Instagram sau TikTok.
- TikTok este plin de scammeri care pretind că sunt personaje reale, celebre, în carne și oase.
- Spotify a scos de pe platformă mai multe episoade încărcate recent din „The Alex Jones Show”, pe care le-a interzis în 2018.
- Meta nu doar că nu abandonează AI, dar are planuri mari cu el.
- Spotify Car Thing, un accesoriu pentru bordul mașinii care permite utilizatorilor să controleze Spotify pe dispozitivul lor mobil, a fost pus în vânzare. Spotify a anunțat inițial dispozitivul în aprilie anul trecut. Se vinde cu 90 USD.
- LinkedIn lansează o rețea de podcasturi.
- Netflix testează acum un feed de comedie în stil TikTok printre utilizatorii selectați din aplicația sa TV. Funcția, numită Fast Laughs, le permite utilizatorilor să parcurgă clipuri scurte de filme și emisiuni amuzante pentru a putea descoperi conținut nou.
- Instagram a dat drumul in Reels la Directors Cut si pe Iphone.
- Twitter a recunoscut că a eliminat ”din greșeală” niște conturi ale Ucrainei de inteligență operațională.
- Aplicația de Reddit pentru mobile primește cel mai mare update de ani încoace.
- Social media a devenit esențială pentru atleți. Dar și mizeră.
- Google, Twitter și Meta (Facebook) blochează instituțiile media susținute de Rusia să facă publicitate și să monetizeze conținut pe platformele lor pe fondul invaziei.
- Facebook a declarat că a eliminat două campanii de dezinformare care vizau Ucraina și răspândeau propagandă anti-ucraineană și care aparțin Ghostwriter.
- Este extrem de ușor pentru reporteri să exploateze algoritmul Google News. Și nu într-un sens bun.
- Youtube demonetizează temporar canalele rusești.
- ClubHouse adaugă și funcția de text pentru cei care nu vor să vorbească. Mai există ClubHouse?
- Whatsapp lucrează la un buton de reacții.
📱 internet & tehnologie
- Manchester City va construi un stadion în metaverse.
- Cât de mult le va lua companiilor de tech să se ridice pe bursă după crash?
- Cum va revoluționa NFT-urile zona de muzică.
- Există un automat (ATM) în NY care vinde NFT-uri Solana.
- MIT ne spune care sunt cele top 10 tehnologii care vor sparge gura târgului în 2022.
- Casca AR/VR Apple e posibil să se lanseze spre finalul acestui an.
- Apple i-a oferit lui Siri o voce mai puțin .. a unui gen. Nici femeie, nici bărbat. Mai neutru. De fapt. Apple a spus că a fost înregistrată de o persoană care aparține comunității LGBTQ+.
- Sancțiunile devastatoare aplicate Rusiei ar putea să aibă o soluție dacă alegi să îți ții banii în crypto.
- Meta vrea să facă traduceri în timp real în metaverse.
- Crypto tot cade, dar stablecoins au tot mai mult market cap.
- Despre propagandă și modul în care am avut reclame plătite pentru asta.
- Elon Musk și fratele său sunt anchetați de SEC. Kimbal Musk a vândut 88.500 de acțiuni cu o zi înainte ca fratele său să scrie pe Twitter un sondaj despre vânzarea a 10% din participația sa la Tesla.
- Apple amână planurile sale pentru un telefon pliabil până în 2025.
- Studenții la medicină care au fost nevoiți să efectueze îndepărtarea virtuală a tumorii cerebrale au avut rezultate cu 36% mai bune și de 2,6 ori mai rapide dacă au fost instruiți în prealabil cu un „tutor” AI, potrivit unui nou studiu.
- Pentagonul a atribuit un contract pentru a continua să lucreze la un algoritm care poate prezice dacă o persoană are COVID-19 cu două zile înainte de apariția simptomelor, potrivit Politico. Algoritmul se bazează pe datele culese de trackerele de fitness pentru a clasifica probabilitatea de infecție.
- Zoom și-a lansat propriul său contact center.
- Elon Musk activează sateliții StarLink pentru a oferi internet ucrainienilor.
- Crypto nu înseamnă doar bitcoin.
- Huawei lansează un MatePad care va fi pe e-ink. Ca posesoare de Boox Air 2, stiu că asta va schimba complet modul de lucru al unei persoane. Va fi disponibilă de la 499 euro în Europa.
- Google Maps a dezactivat temporar unele funcții de trafic live în Ucraina, într-un efort de a proteja siguranța oamenilor. Google spune că a dezactivat layerul general de trafic live pe lângă informațiile despre activități pentru magazine și companii. Google a spus că a făcut această modificare după ce s-a consultant cu autoritățile din Ucraina.
- Aplicațiile de Biblie sunt mai populare. YouVersion Bible App are peste 500 milioane de descărcări.
- Președintele Biden i s-au prezentat o mulțime de opțiuni pentru atacuri cibernetice menite să perturbe operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Nu s-a luat nicio decizie finală, dar SUA ar putea desfășura arme cibernetice la o scară nemaiîntâlnită până acum.
- Avem niște leake-uri pentru Pixel 7.
- Guvernele au pus sechestru pe Bitcoin și Ethereum care au fost furate. Cum?
- Microsoft va lansa aparent un Surface care se poate plia.
- Minecraft ajunge în Web3 cu NFT-uri pe Polygon.
- Cum am putea folosi token-urile pentru a avea abonamente?
- Ucraina, Rusia, Bitcoin și primul război al lumii pe crypto.
🛠️ utile
- Scribe este un progrămel care te ajută să scrii ghiduri online, pas cu pas.
- 10 reguli când negociezi o ofertă de muncă.
- Un program care convertește scrisul de calculator în scris de mână, extrem de eficient.
- Globe Game este un joc unde trebuie să descoperi o țară misterioasă.
- Un site care îți spune cât îți va lua ca să citești o carte.
💕 recomandarea avocatoo
- Cum te folosești la maximum de un canal de Discord?
- 300 de antreprenori împărtășesc cele mai bune mecanisme pentru a gestiona stresul.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.