somaj tehnic

COVID-19: tot ce trebuie să știi despre șomajul tehnic. Ghid complet.

37 minute • Luana Musi • 22 martie 2020


Update 02 aprilie 2020: Agenția pentru Digitalizarea României a pus la dispoziție prin platforma disponibilă aici posibilitatea angajatorilor de a urca documentele pentru șomaj tehnic direct către instituțiile competente.

Modelele oficiale ale declarațiilor se regăsesc pe site. Este necesară o semnătură electronică pentru a transmite documentele, iar acestea se vor urca prin intermediul platformei și se vor trimite automat către autoritățile competente.

Agenția pentru Digitalizarea României a anunțat că prin intermediul acestei platforme vor fi dezvoltate ulterior și alte faciltăți de interacțiune cu autoritățile și instituțiile statului.

Ghidul tău complet despre șomajul tehnic în contextul pandemiei COVID-19.


Vezi și articolele noastre citite de peste 100.000 de persoane, verificate și documentate:

În contextul noului virus denumit tehnic „COVID-19”, au avut loc o serie de schimbări. Pe de-o parte au fost instituite o serie de obligații pentru populație, iar pe de altă parte foarte multe industrii au început să fie afectate treptat, pe de-o parte pentru că există foarte multe contracte care ori nu pot fi executate, ori vor fi executate în anumite condiții, având în vedere că acesta este un aspect care se încadrează ca fiind „forță majoră”, conform ultimelor modificări aduse prin OUG nr. 29/2020.

Școlile și universitățile au fost închise, iar recent, mai exact pe 17 martie 2020, Marcel Vela, Ministrul de interne a anunțat că va suspenda activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice (activitatea lor continuând doar pentru livrarea la domiciliu sau în forma „drive-in”).

Ulterior, sâmbătă, 21 martie 2020, au fost anunțate noi măsuri de restrângere a activităților, respectiv închiderea centrelor comerciale.

Totuși, povara cea mai mare apasă asupra oamenilor, pe de-o parte pe umerii șefilor, care nu au încotro și trebuie să suspende activitatea, pe de-o parte asupra angajaților, care se întreabă zilnic dacă își vor pierde locul de muncă.

Descarcă gratis documentele pentru șomaj tehnic ANPIS

Vreau documentele

Nu spamam. Te poti dezabona oricand.


Prin descarcarea materialului, esti de acord cu activitatile noaste de marketing si trimitere de newsletter.

Powered By ConvertKit

Ce este șomajul tehnic?

Instituția șomajului tehnic a fost introdusă în categoria garanțiilor asociate securității sociale prin Legea nr. 112/1992, act normativ prin care România a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 168/1988 privind promovarea angajării și protecția contra șomajului, prin care s-au adoptat măsuri pentru protejarea intereselor economice ale salariaților care dintr-un motiv ori altul au suferit de pe urma suspendării temporară a activității de muncă.

Șomajul tehnic reprezintă, de fapt, suspendarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului cât timp este întreruptă sau redusă temporar activitatea, dar fără încetarea contractului de muncă din mai multe motive, ce pot fi: economice, tehnologice, structurale sau similare, în condițiile art. 52 alin. (1), lit. c) din Codul Muncii.

În situația asta angajatul este îndreptățit să primească o indemnizație în cuantum de cel puțin 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut la nivel de țară pe anul 2020, respectiv 4.072 lei (75% x 5.429 lei).

Ce trebuie să facă angajatul, dar angajatorul?

Pe toată perioada pe care este dispusă această măsură, angajatul trebuie:

 • să rămână la dispoziția angajatorului pe perioada măsurii șomajului tehnic, angajatorul având totodată posibilitatea reluării activității în orice moment;
 • angajatorul trebuie să respecte în continuare drepturile angajatului cuprinse în legi speciale, cum și angajatul trebuie să respecte toate obligațiile ce i-au fost dispuse prin legi speciale;
 • se aplică în continuare contractul de muncă individual sau regulamentul intern.

Angajatorul trebuie să anunțe autoritățile dacă ia această decizie

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 905/2017, angajatorul are obligația de a transmite informări la Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Astfel, potrivit articolului 3, el trebuie să specifice perioada pe care este dispusă măsura, cât și cauzele care au dus la luarea acestei decizii.

De asemenea, el trebuie să facă această informare cel târziu în ziua anterioară datei suspendării, dispune articolul 4.

Toate aceste informații trebuie să fie incluse în dosarul personal al salariaților, care să cuprindă toate documentele referitoare la suspendarea contractului de muncă, așa cum arată articolul 7 al hotărârii.

Citește și: ce documente trebuie să prezinți în cazul unui control de la ITM?

Check-list:

 • ești obligat să raportezi în REVISAL
 • raportarea se face cu o zi înainte
 • toate acestea trebuie incluse în dosarul personal al salariaților

Descarcă gratis modelul de cerere si declaratie

Vreau cererea

Nu spamam. Te poti dezabona oricand.

Prin descarcarea materialului, esti de acord cu activitatile noaste de marketing si trimitere de newsletter.

Powered By ConvertKit

Motivele care pot sta la baza șomajului tehnic

Legea a suferit modificări ample, iar în 2014 a căpătat o formă mai amplă prin adoptarea Legii nr. 40/2011 pentru modificarea și completarea Codului Muncii. Practic, a fost lărgit cadrul prin care poate fi dispus șomajul tehnic. Cum am spus și mai sus, art. 57 alin. 1, lit. c) Codul Muncii are o importanță extrem de mare în această direcție, întrucât pot exista două situații:

 • situația întreruperii activității temporar;
 • situația reducerii activității la nivelul angajatorului.

Angajatorul poate să dispună această măsură ori prin sistarea totală a activității, ori prin suspendarea unilaterală a contractelor individuale de muncă ale salariaților și pe durata reducerii temporare a activității la nivel de unitate, ori la nivel de departament.

Adică, dacă tu lucrezi într-o multinațională, poate fi suspendată activitatea doar pentru anumite departamente, de exemplu, departamentul tehnic sau cel administrativ.

Angajatorul poate dispune suspendarea activității și intrarea în șomaj tehnic doar a unor persoane sau a unui departament.

Motivele care pot sta la baza acestei decizii pot fi de ordin:

 • economic (de exemplu, nu mai există fonduri pentru susținerea activității, cum se întâmplă și în contextul actual sau nu pot fi realizate toate comenzile);
 • tehnologic (este necesară introducerea de tehnologii noi pentru realizarea muncii într-un cadru optim);
 • structural sau similar (structura firmei trebuie regândită și eventual angajații trebuie să fie mutați, etc.)

Atenție! Aceste motive trebuie explicate și fundamentate. Nu este suficient doar să le enumeri.

Check-list:

 • șomajul tehnic se aplică fie când se întrerupe activitatea temporar, fie când se reduce activitatea
 • angajatorul poate să sisteze activitatea sau să suspende toate sau anumite contracte individuale de muncă, inclusiv doar la nivel de departament
 • ai motive economice, tehnologice, structurale sau similare de care te poți folosi și pe care trebuie să le justifici

Aplicarea șomajului tehnic

Durata șomajului tehnic și acordarea indemnizației

Potrivit art. 19 alin. (1) din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 168/1988, indemnizația trebuie să fie acordată pe toată durata acestei suspendări.

Nu există practic o limitare în timp, însă există o limită minimă a indemnizației acordate, care trebuie să fie de minim 75% din salariul de bază acordat în mod normal pentru acea poziție ocupată, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut la nivel de țară pentru anul 2020.

La calcularea acestei indemnizații nu se iau în considerare sporurile sau adaosurile de care în mod normal beneficia salariatul. De asemenea, această indemnizație nu depinde de cotizarea salariatului într-un sistem de asigurări sociale.

Indemnizația trebuie să garanteze existența sănătoasă și adecvată a salariatului și privind forma salariului brut, trebuie să fie de minim 50% din cuantumul acestuia, conform Convenției anterior amintite.

Așadar, formula de calcul este: minim 75% din salariul de bază acordat în mod normal pentru acea poziție, dar nu mai puțin de 50% din salariul brut primit de salariat anterior, teoretic, conform Convenției.

Spre exemplu:

Angajatul X are un salariu de 4.000 lei. El va primi 75% din acest salariu, respectiv 3.000 lei. Având în vedere că plafonul maxim este de 4.072 lei, e totul în regulă.

Angajatul X are un salariu de 10.000 lei. Teoretic, el ar fi trebuit să primească 7.500 lei, dar având în vedere că prin OUG 30/2020 avem un plafon maxim de 4.072 lei, acesta va primi 4.072 lei.

Rămâne de văzut ce se întâmplă cu prevederile Convenției anterior amintite, dacă se va aplica pragul de 50% sau nu, însă momentan mergem pe dispozițiile pe care le avem la îndemână la nivel intern.

Recomandarea noastră, pentru a evita orice probleme care ar putea să apară ulterior pentru nerespectarea acestei Convenții ar fi ca, pe cât posibil, angajatorul să suporte diferența până la pragul de 45%.

Cui nu i se aplică?

Doar angajații care suferă de pe urma luării acestei măsuri vor avea dreptul de a primi această indemnizație. Nici cei cărora li s-a redus programul de muncă de lucru săptămânal cu o zi, chiar dacă ulterior au suferit și de reducerea cuantumului salariului, nu vor primi o astfel de indemnizație.

Dacă un angajat avea contractul de muncă suspendat anterior, acesta nu poate cere indemnizația de șomaj tehnic, întrucât acesta primește deja o indemnizație.

Totuși, art. 132 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 stabilește că la încheierea contractului colectiv de muncă, părțile pot negocia un cuantum superior al indemnizației de șomaj tehnic prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil.

Prin urmare, șomajul tehnic nu se aplică:

 • angajaților cărora li s-a redus programul de lucru cu o zi;
 • angajaților care aveau deja contractul de muncă suspendat.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de șomaj tehnic în contextul COVID-19?

Pe scurt, avem următoarele condiții:

 1. să existe starea de urgență
 2. societățile să dețină un certificat pentru situații de urgență emis de MEEMA
 3. să existe un contract de muncă suspendat din inițiativa angajatorului
 4. societatea are activitatea întreruptă temporar total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate sau
 5. reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor.

Atenție! În acest din urmă caz, când se reduce activitatea, angajatorii pot beneficia de șomaj tehnic doar pentru 75% din numărul total de angajați.

Acordarea șomajului tehnic pentru situația când activitatea nu este întreruptă, ci doar redusă ca nivel al încasăilor, se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere a societății din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.

Modalitatea de calcul

Indemnizația este purtătoare de contribuții și impozit, respectiv:

 • CAS – 25%
 • CASS – 10%
 • impozit – 10% (la calculul caruia nu mai intră deducerea personală de bază, deducerile suplimentare, asigurările de sănătate, cotizația pentru sindicat).

NU se calculează contribuție asigurătorie de muncă pentru indemnizațiile de șomaj.

Ghid complet Legea 19/2020

Vreau ghidul

Nu spamam. Te poti dezabona oricand.

Prin descarcarea materialului, esti de acord cu activitatile noaste de marketing si trimitere de newsletter.

Powered By ConvertKit

Salariatul are dreptul de a se încadra în cumul de funcții la o altă unitate

Practic, angajatul poate lucra între timp și pentru o altă unitate, urmând să primească și indemnizația de șomaj tehnic, cât și venitul ce îl va primi de la noul angajator, potrivit art. 35 din Codul Muncii.

Angajații și angajatorul și depunerea contribuțiilor sociale

Atât angajatul, cât și angajatorul vor datora în continuare impozitul pe venit, precum și toate celelalte contribuții sociale reglementate prin lege. Singura diferență sau singura „scutire” care se aplică este aceea că se vor raporta la cuantumul indemnizației de șomaj tehnic, respectiv la fondul de salarii din care este suportată această indemnizație.

Ce sancțiuni suporți ca angajator dacă nu acorzi indemnizația?

Potrivit art. 260, alin. 1, lit. K din Codul Muncii, angajatorul va fi sancționat contravențional cu o amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei în cazul nerespectării plății indemnizației pentru șomaj tehnic.

În schimb, fapta se prescrie în 6 luni de la constatarea acesteia de către inspectorii de muncă.

Ce poate face angajatul dacă nu primește indemnizația?

Salariatul poate introduce în termen de 3 ani acțiunea privind nerespectarea acestui drept, la instanța competentă.

Reducerea timpului de lucru săptămânal, alternativă mai ieftină?

Dacă o companie suferă de o reducere temporară a activității din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile, angajatorul poate iniția reducerea timpului de lucru, unilateral, fără acordul salariaților implicați, conform art. 53, alin. 3, litera c) din Codul Muncii.

Practic, el poate reduce săptămâna de lucru de la 5 zile la 4, urmând ca salariul să fie la rândul său, redus. Această decizie poate dura până când situația care a determinat reducerea temporară a activității este înlăturată.

Măsura trebuie să fie, totuși, discutată cu sindicatul reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților,  dacă există.

Pentru a putea fi luată această măsură, trebuie să fie îndeplinite umătoarele condiții, cumulativ:

 1. Angajatorul să se confrunte cu reducerea temporară a activității din cauze economice, tehnologice, structurale sau similare pe o perioadă de minim 30 de zile
 2. Reducerea timpului de lucru să fie de la 5 zile la maxim 4 zile lucrătoare
 3. Reducerea timpului de lucru determină reducerea salariului 
 4. Măsura poate fi dispusă doar până când este înlăturată situația care a dus la reducerea temporară a activității la nivelul angajatorului
 5. Măsura poate fi luată doar după ce angajatorul s-a consultat cu sindicatul reprezentativ de la nivelul unității, ori cu reprezentanții salariaților

Ce fac părinții care merg totuși la muncă?

Au fost instituie măsuri și pentru părinții care deși trebuiau să meargă la muncă, sunt obligați să stea cu copiii acasă, întrucât școlile sunt închise și nu au cum să îi lase de izbeliște singuri în casă.

Astfel, a fost adoptată o ordonanță privind șomajul tehnic și zilele libere de care se pot folosi părinții în vedere supravegherii copiilor, respectiv acordarea unei indemnizație pentru fiecare zi liberă care se plătește din bugetul de venituri și de cheltuieli al angajatorului și care este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, acordată pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Află totul despre această reglementare aici: COVID-19 – drepturile părinților care stau acasă cu copiii

Tot în cadrul acestei ordonanțe este explicat clar și cine se va bucura de aceste drepturi, părinte fiind:

 • părintele biologic;
 • adoptatorul;
 • persoana care are copilul în încredințare în vederea adopției;
 • persoana care are în plasament sau în tutelă copilul;
 • persoana care are în grijă copilul cât timp părintele este absent (de exemplu, părintele este plecat la muncă, conform art. 104 alin. (2) din Legea nr.272/2004);
 • părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învățământ.

Referitor la ultima ipoteză, beneficiază de acest drept chiar și:

 • părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat, care a optat pentru acordarea indemnizației în condițiile Legii nr. 448/2006 (dacă activitatea serviciului de zi este suspendată din cauza condițiilor meteo nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități);
 • părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere persoana adultă încadrată în grad de handicap grav sau in grad de handicap grav cu asistent personal pentru care s-a optat pentru acordarea indemnizației în condițiile Legii nr. 448/2006 (dacă activitatea serviciului de zi este suspendată din cauza condițiilor meteo nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități).

Nu se aplică când:

 • părintele este în concediul prevăzut la art. 2 alin.(1) sau art. 11 alin.(2) ori art. 31 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor;
 • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
 • celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015;
 • nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală (definită în condițiile art. 3 din Legea nr. 277/2010) și nici persoanei despărțită în fapt;
 • avem de-a face cu angajați ai sistemului național de apărare, din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și cu alte categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei și al ministrului transporturilor, decretate astfel în situații extreme.

Pentru toate detaliile necesare, citește articolul complet aici.

Care sunt ultimele decizii luate în România?

Pe 18 martie 2020 a fost aprobată și publicată Ordonanța militară nr. 1/2020, în cadrul căreia au fost luate câteva măsuri care vizează mai multe domenii.

 • se suspendă activitatea de servire și de consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, atât în interior, cât și în exterior;
 • se suspendă orice activitate culturală, științifică, artistică, religioasă, sportivă, de divertisment, sau activitățile de tipul jocurilor de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, desfășurată în spații închise;
 • se interzice organizarea și desfășurarea evenimentelor care presupun participarea a peste 100 de oameni, în spații deschise (și trebuie să fie 1m spațiu între persoane);
 • conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația, ca atunci când trec frontiera să aibă asupra lor și să poarte mănuși, măști de protecție, dezinfectant și să poată arăta prin documente care a fost traseul urmat până în acel moment;
 • este interzis transportul dispozitivelor medicale și medicamentelor sanitare care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate cu COVID-19, precum și al medicamentelor cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed);
 • se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania, dar și din Spania spre România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile (din 18 martie);
 • se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia spre România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile (din 23 martie);
 • persoanelor carantinate sau izolate la domiciliu în vederea nerăspândirii coronavirusului le este interzis să părăsească locația cu pricina fără aprobarea autorităților competente;

Ulterior, pe 21 martie 2020 au fost aprobate noi măsuri de restrângere a activității prin Ordonanța militară nr. 2/2020, respectiv:

 • suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, rămânând doar intervențiile urgente;
 • se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Tot pe 21 martie a fost adoptată Ordonanța de urgență nr. 30/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației determinate de răspândirea coronavirusului Sars-CoV-2. Astfel, au fost adoptate următoarele măsuri pentru a putea veni în sprijinul angajaților, cât și angajatorilor afectați:

Conform art. XI:

(1) Pe perioada stării de urgență, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

(2) Beneficiază salariații angajaților care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile competente pe perioada stării de urgență și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor, iar angajatorii pot beneficia de plata indemnizației pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a ordonanței;

Angajatorii menționați trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că au înregistrat o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe proprie răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și există capacitate financiară pentru plata tuturor salariaților.

În vederea acordării indemnizației, angajatorii depun prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2, însoțită de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

Ce se întâmplă în țară?

6000 de angajați ai Ford Craiova vor intră în șomaj tehnic

Aceștia vor intra în șomaj tehnic din 19 martie, până pe 5 aprilie. Aceștia vor primi o indemnizație de 78% din salariul de bază.

Angajații Dacia intră de joi (19 martie) în șomaj tehnic până pe data de 5 aprilie, pentru combaterea răspândirii coronavirusului

Conducerea şi angajaţii uzinei Dacia au decis încetarea de joi a activităţii celor 14.000 de lucrători din fabrică, pentru protejarea sănătăţii angajaţilor, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, la Digi 24.

Peste 13.500 de oameni vor fi în șomaj tehnic. Aceștia vor fi primi o indemnizație de 85% din salariul plătit conform contractului colectiv de muncă.

500.000 de oameni în șomaj tehnic?

Din calculele făcute la nivelul Guvernului, s-a estimat că vor intra în șomaj tehnic aproximativ 500.000 de oameni, chiar un milion. Florin Cîțu a afirmat într-un interviu pentru Digi24 că o parte din șomajul tehnic va fi suportat din buget.

Pirelli Slatina trimite 4000 de angajați în șomaj tehnic

„Pirelli Slatina anunță suspendarea activității fabricii, în perioada 23-31 martie 2020, în contextul îngrijorărilor recente legate de răspândirea COVID-19, dar și a încetinirii solicitării produselor pe piața auto”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *