pexels andrea piacquadio 3760139

Cum pot să ies ca asociat dintr-o firmă dacă asociatul meu nu vrea să mă lase?

14 minute • Alexandra Iacob • 22 august 2020


Când începi o afacere, ultimul lucru la care te gândești este cum se va termina, mai ales dacă persoana cu care te asociezi îți este un bun prieten sau un partener cu care vrei să mergi la cursă lungă. Dacă ai ajuns la momentul în care vrei să pui capăt, cel mai bine este să te înțelegi cu asociatul tău, să lichidezi firma și eventual să împarți frățește ce mai ai pe acolo. Dar apar și situațiile în care nu reușiți să ajungeți la un acord, iar tu vrei neapărat să rezolvi problema asta și să ieși din firmă. Cum te retragi ca asociat când ceilalți nu vor? Din articol vei afla exact care sunt modalitățile în care se face corect retragerea asociatului.

Ieșirea unui asociat dintr-o firmă, adică retragerea asociatului din societate, poate fi motivată de diverse rațiuni, dintre care cele mai comune sunt următoarele:

 • asociatul nu-și mai poate îndeplini îndatoririle pe care le are față de firmă, adică poate vrei să te pensionezi sau poate te apuci de altceva care îți consumă din timp și din resursele financiare, încerci să le explici asociaților tăi că ai un alt focus în momentul acesta și le transferi părțile tale sociale;
 • pierderea affectio societatis, adică a voinței de a conlucra spre a obține profit, o chestiune generată, de regulă, de conflictele pe care le ai cu asociații tăi sau de faptul că ceilalți asociați acționează în dauna societății.

În orice caz te regăsești, știi că ar cam fi momentul să îi spui asociatului tău/asociaților tăi, dacă sunteți mai mulți, că trebuie să divorțați. Cu alte cuvinte, îți faci curaj și le zici asociaților că vrei să ieși din firmă!

“Divorțul” de societate poate fi pașnic, atunci când actul constitutiv îți oferă toate răspunsurile sau când toată lumea înțelege că e mai bine pentru firmă să te retragi și obții acordul tuturor asociaților, ori tumultos, atunci când asociatul tău, sau unul dintre asociați, nu vrea și pace! să te lase să pleci din firmă, și, în consecință, nu obții acordul unanim de care ai nevoie.

Cazurile de retragere ale unui asociat din firmă

Retragerea unui asociat dintr-o societate este un drept subiectiv prevăzut de Legea societăților nr. 31/1990. Totdeauna trebuie să îți amintești că este dreptul tău să ieși dintr-o căsătorie de conveniență, vrem să spunem dintr-o societate din care nu vrei să faci parte și ești ținut de ochii lumii.

Totuși, dreptul de retragere trebuie exercitat cu bună-credință, nu pentru a păgubi firma sau într-un mod excesiv și nerezonabil. Astfel, dacă vrei să pleci intempestiv în Honolulu ca să faci surf pe o perioadă nedeterminată, iar obligațiile pe care le ai ca asociat îți stau în cale și vrei să scapi de ele, află că dreptul de retragere trebuie exercitat în concordanță cu prevederile actului constitutiv și cu cele legale, fiind puțin probabil ca printre ipotezele de retragere prevăzute de acestea să se regăsească ambițiile de surfer ale unuia sau ale altuia dintre asociați.

Astfel, art. 226 din Legea societăților nr. 31/1990 prevede că:

(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:

a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;

a1) în cazurile prevăzute la art. 134;

b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.

Aceste cazuri de retragere se aplică de drept la orice societate atunci când sunt îndeplinite condițiile, iar actul constitutiv nu derogă de la ele.

Celelalte cazuri de retragere se regăsesc în art. 134 sau în art. 194 alin. (2) din lege, care se aplică în mod corespunzător.

“Desfacerea asocierii”

Versiunea ideală

Într-o lume ideală, vă înțelegeți și reușești să obții “divorțul” pe cale amiabilă.

Adaptat cazului tău, ai doi pași de făcut:

 1. trebuie să te uiți în actul constitutiv să vezi dacă spune când și cum poți să te retragi;
 2. în lipsa unor clauze de retragere în actul constitutiv, trebuie să obții acordul unanim al asociaților tăi.

Uită-te mai întâi în actul constitutiv săvezi cum se poate face retragerea asociatului

Actul constitutiv al societății, indiferent că vorbim de o societate în nume colectiv, de o societate în comandită simplă, sau de un SRL – formele acelea de organizare unde ai asociați – ar putea cuprinde niște prevederi referitoare la retragerea asociaților din firmă. De principiu, atât timp cât ai prevederi cu privire la retragere, nu poți invoca alte motive pentru a ieși din firmă.

Tip: O altă soluție care îți stă la dispoziție, pe lângă clauzele de retragere din actul constitutiv, este să îl convingi pe unul dintre asociații tăi să-ți cumpere părțile sociale sau să le transferi unei persoane din afara societății (dacă ai clauză care îți conferă această posibilitate). În orice caz, hotărârea AGA e obligatorie și se adoptă cu o majoritate de ¾.

Asta este cea mai simplă variantă. Trebuie să ții minte că dacă totuși vrei să vinzi părțile tale sociale unei persoane din afara societății, e posibil să fii nevoit că mai întâi să faci o propunere de vânzare către asociații tăi existenți. Altfel spus, îi întrebi pe ei dacă vor să cumpere și partea ta și, dacă nu vor, te poți duce către o terță persoană din afara firmei. Nu prea poți să vinzi de capul tău direct către cineva din exterior pentru că trebuie să ai o hotărâre AGA de aprobare a cesiunii și dacă ceilalți asociați nu sunt de acord, atunci clar nu o vei primi. În acest caz, vei pierde calitatea de asociat la momentul la care Registrul Comerțului constată validitatea operațiunii (adică atunci când ies actele).

Another tip: Nu încerca să ieși pe căi reprobabile. Dacă te gândești să îți neglijezi obligațiile, de exemplu, întârzii să aduci aportul sau acționezi în dauna societății, asociații tăi pot proceda la excluderea ta din firmă. Această sancțiune poate să te bucure, până la urmă ai ieșit, nu? Nu deschide încă șampania, deoarece, conform art. 224 și art. 225 din Legea societăților, răspunzi pentru pierderile sociale și rămâi obligat față de terți până în ziua rămânerii definitive a hotărârii de excludere.

Dacă te retragi în baza actului constitutiv, adică pe lit. a) a art. 226 alin. (1), trebuie să fie convocată o adunare generală a asociaților pentru ca aceștia să-ți confirme retragerea printr-o hotărâre, iar după ai 30 de zile în care să-ți exerciți dreptul de retragere.

Cine nu cere, nu primește

Dacă actul constitutiv tace, apelezi la bunăvoința asociaților tăi. Conform art. 226 alin. (1) litera b), acordul asociaților trebuie să fie unanim. Pentru că vrei să renunți la calitatea de asociat, și în acest caz se convoacă o adunare generală pentru ca asociații să-și dea acordul cu privire la decizia ta de a ieși din firmă.

În cadrul aceleiași hotărâri AGA, ei mai trebuie să decidă noua structură a firmei, nivelul și valoarea capitalului social, mențiuni care trebuie înregistrate și la Oficiul Registrului Comerțului pentru opozabilitate față de terți. Hotărârea AGA se publică în Monitorul Oficial și trebuie să îți exerciți dreptul de retragere în termen de 30 de zile de la publicare.

Versiunea reală a retragerii unui asociat din firmă

În lumea reală, aici intră în scenă asociatul care ține atât de mult la tine încât nu vrea să te lase să renunți la ceea ce aveți împreună, așa că citești acest articol pentru că asociatul tău este de rea-credință și nu își dă acordul, iar astfel îți blochează ieșirea.

În momentul acesta, n-ai prevederi în actul constitutiv și n-ai nici acord unanim. Dar ce ai?

Dacă asociatul tău refuză să înțeleagă că “s-a rupt lanțul de iubire” și că “ce a fost nu va mai fi”, ai o pârghie legală la lit. c) a art. 226 alin. (1) din Legea societăților.

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.

Alte prevederi care te mai interesează din același articol sunt:

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

Good to know: Nu contează dacă ești și administrator, chiar și în această ipoteză, te poți adresa instanței cu o cerere în retragerea asociatului, întemeiată pe dispozițiile de mai sus.

Important! Instanța de judecată ne poate da o hotărâre prin care ne permite retragerea asociatului doar dacă îndeplinim toate condițiile următoare:

 • nu avem prevederi în actul constitutiv care vizează ieșirea din firmă;
 • nu se realizează acordul unanim al asociaților;
 • avem motive temeinice pentru a ieși din firmă.

Cu privire la temeinicia motivelor de retragere pe cale judiciară, în genere, instanțele au două criterii de apreciere, și anume criteriul subiectiv și criteriul obiectiv.

 • Conform criteriului subiectiv, reprezintă motive temeinice dificultățile financiare ale asociatului, imposibilitatea de a se mai implica în firmă sau conflictul de interese, acestea fiind cauze exterioare societății.
 • În schimb, criteriul obiectiv vizează motive de retragere ce țin de bucătăria internă a firmei, de modul în care funcționează aceasta. De exemplu, s-a considerat că este un motiv suficient pentru o retragere judiciară, în ipoteza în care n-ai putut să transferi părțile tale sociale unei persoane din afara firmei din cauză că nu aveai clauză în actul constitutiv, refuzul asociaților tăi de a-ți cumpăra părțile de interes. Instanțele utilizează criteriul obiectiv ca o alternativă la dizolvarea societății.

Dacă instanța îți admite acțiunea în realizare privind retragerea asociatului, părțile tale sociale urmează să fie anulate, capitalul social fiind redus corespunzător. Bine, asta dacă nu decid foștii tăi asociați să majoreze capitalul social, dar ce-ți mai pasă? Lasă-i să-și vadă de viața lor!

Atenție! Societatea, foștii asociați sau terțe persoane nu-ți pot dobândi părțile sociale decât printr-o cesiune ce trebuie să se facă înainte de ieșirea ta din firmă, deoarece odată cu pierderea calității de asociat, pierzi și dreptul de proprietate asupra părților sociale.

Odată cu pronunțarea “divorțului” de societate, adică a hotărârii de retragere, vei dobândi un drept de creanță față de societate, adică contravaloarea părților sociale pe care le aveai. Conform legii, fie stabilești această valoare de comun acord cu foștii asociați, fie o va stabili instanța în cadrul aceleiași proceduri judiciare în care ai solicitat retragerea asociatului. În acest caz, valoarea părților sociale va fi stabilită de către un expert autorizat desemnat de instanță.

Yet another tip: Ca să uiți de asociatul tău, newly divorced și cu banii în cont, pleacă într-o lună de miere doar pentru tine!

Ce trebuie să ții minte este că retragerea asociatului dintr-o firmă mănâncă timp și energie. Nu este o procedură ușoar și trebuie făcută corect ca să nu ai probleme în viitor.

“Divorțul” în jurisprudență

Și nu, nu doar pe tine nu te lasa asociatul acela să ieși din firmă. Poți să sorbi liniștit din mojito (ai plecat în vacanță, nu?), “Cele mai mari divorțuri se întâmplă între asociații firmelor. Sunt 80% șanse să se producă rupturi între ei”, așa cum ne spune chiar Ana-Maria Udriște.

Pentru că viața bate filmul, în această cauză de pe rolul Tribunalului Suceava, reclamantul B.A. formulează o acțiune în retragerea asociatului, solicitând instanței să-i încuviințeze retragerea asociatului din firmă și să redistribuie părțile lui sociale către celălalt asociat. Sper că-ți plac ghicitorile, căci n-ai să ghicești niciodată cine era celălalt asociat!

Umm, da…fosta soție!

Acesta și soția lui fosta soție au înființat în 2012 un SRL, în care erau amândoi asociați și administratori. Cum basmele nu există decât în basme, cei doi au divorțat în 2014, iar apoi, e de la sine înțeles, firma a început să meargă cum a mers și căsnicia. În hotărâre se arată că “din cauza divorțului, între cele două părți există grave neînțelegeri, iar acestea au repercusiuni și în activitatea de gestionare a intereselor firmei, motiv pentru care [B.A.] solicită retragerea sa din firmă”.

Omul nostru, B.A., a încercat mai întâi o retragere pe cale amiabilă din calitatea de asociat și administrator, convocând o AGA în 2017, dar nu a găsit înțelegere din partea asociatei sale fostei asociate, pentru că aceasta n-a catadicsit să se prezinte la locul și ziua indicate în convocator. Ba chiar mai mult, deși în cauză este dispusă administrarea probei cu interogatoriul, fosta soție a refuzat să răspundă întrebărilor acestuia. Omul nostru încă nu s-a prins că nu mai voia să vorbească cu el?

Instanța apreciază că cererea lui este justificată, întrucât din actul constitutiv, lipsesc dispozițiile cu privire la instituția retragerii și nici nu s-a realizat acordul unanim cu privire la acest aspect, astfel încât singura soluție pentru el este pronunțarea unei hotărâri judecătorești în temeiul art. 226 litera c) din Legea 31/1990 privind societățile comerciale.”

Totodată, acțiunea este întemeiată, dat fiind faptul că “raporturile dintre cei doi asociați au fost grav și iremediabil vătămate, această stare de fapt având consecințe și asupra continuării activității economice a societății comerciale”. Ăsta da motiv temeinic!

În final, după atâtea aventuri, instanța dispune retragerea asociatului B.A. din firmă și ca părțile sociale ce i-au aparținut acestuia să fie preluate de fosta lui soție (și asociată), urmând ca ea să dețină 100% din părțile sociale și, totodată, să suporte și aportul social al fostului asociat la constituirea capitalului social. Știm din surse nesigure că aceasta a fost în al nouălea cer când a aflat că trebuie să-i dea bani fostului soț.

Pariem că și divorțul lor a fost la fel de “amiabil”?

Întâmpini probleme cu asociații tăi și nu știi cum să o scoți la capăt? Scrie-ne și găsim o rezolvare.

4 răspunsuri

 1. Buna ziua! Tatal meu are 71 ani și deține 80% dintr-un SRL, este și administrator. Eu dețin 20%. De curând Firma a obținut un credit. Obtine bani europeni. A pus presiune pe mine sa intru in firma, sa semnez AGA si creditul. Vreau sa ies din firma. Eu nu folosesc creditul și nici banii europeni. Nu doresc sa existe riscul sa inapoiez creditul sau banii europeni. Cum pot sa ies din firma?
  Va mulțumesc.

 2. Buna ziua! Tatal meu are 71 ani, are 80% parti sociale dintr-un SRL, este administratorul SRLului. Eu detin 20%. A obținut un credit, obtine si bani europeni. A pus presiune pe mine sa intru in firma, sa semnez AGA (exista un contract de fidejusiune incheiat în favoarea băncii și tatal meu cu sotia lui), sa semnez la banca creditul ( am semnat un contract de subordonare în care nu am voie sa ridic bani din firma). Eu nu folosesc nici creditul nici banii europeni și nu doresc sa existe riscul sa inapoiez creditul sau banii europeni, în cazul în care nu se îndeplinesc obiectivele sau din alte motive. Vreau sa ies din firma. Cum pot ieși din firma?
  Va mulțumesc.

 3. Am un bătrân de 84 de ani și este asociat cu fiul sau dar nu are nici o treaba cu firma doresc sa iese din Firma deoarece nu mai este coerent mintal și doresc ca asociat sa ies din firma.

 4. Bună ziua!
  Suntem 13 asociați într-un SRL, mandatul meu de administrator s-a expirat in luna ianuarie si de atunci firma nu mai are administrator iar relațiile dintre noi s-au răcit, doi dintre ei nu mai sunt în țară, s-au stabilit în străinătate și nu ii mai interesează firma. Toți vrem să închidem firma dar realistic e greu de crezut că îi vom putea aduce pe cei doi în același timp că sa semneze actele plus de asta nimeni nu vrea sa se ocupe de închidere. Hotărâri AGA sunt imposibil de făcut pentru că nu ne mai întâlnim/vorbim de mult timp așadar vreau sa ies din firma pe cale juridică. De menționat că firma nu are bunuri de împărțit și capitalul social este de 200ron sau 300ron, nici nu avem scris în statut modalitatea de a ieși din firmă.
  Ce pași trebuie sa urmez că sa ies?
  Mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *